Titel: Huis te Riviere
Datum: 2010
Formaat: orgineel 250 x 1200 cm, miniatuur representatie
Materiaal: drie maal 9 : 16 HD 1080 x1920 film
Techniek: projectie op melkglas, digitaal nabewerkte film en fotomateriaal, beeldcollage opgebouwd in Final Cut Pro

De geschiedenis van Huis te Riviere begint in 1262 met de opdracht van Vrouwe Aleida van Henegouwen voor de bouw van een burcht. Na voltooïng van de vestingwerken verleende Aleida aan Schiedam stadsrechten. De bescherming die het Huis te Riviere kon bieden zorgde ervoor dat een dam in de Schie kon uitgroeien tot stad.

De ruïne naast het stadhuis van Schiedam is wat rest van het kasteel. Alleen de fundamenten van de centrale toren, de donjon, zijn zichtbaar gebleven. Het kasteel met muren, poorthuizen, bijgebouwen en ophaalbruggen is in de loop van de tijd verdwenen, samen met het omliggende rivierlandschap.

Het project Huis te Riviere maakt de geschiedenis van de burcht en de oorspronkelijke omgeving van de burcht opnieuw zichtbaar. Huis te Riviere bestreek een bouwoppervlak samenvallend met de percelen van stadhuis/theater/bibliotheek/stadserf, ongeveer 10.000 m2. Op twee locaties in deze omgeving worden met lichtbeelden panoramische drieluiken geprojecteerd. De drieluiken zijn 12 meter lang en 2,5 meter hoog.

In samenwerking met GemeenteArchief Schiedam, Bibliotheek Waterweg en Stichting Historische Vereniging Schiedam zocht Frans Huisman bestaand beeldmateriaal over Huis te Riviere in de vorm van tekeningen, schilderijen, grafiek, foto's en film. Ook filmde hij waterlandschappen en dieren op verschillende locaties in Europa en Noord-Amerika.

Het beeldmateriaal is verwerkt tot een doorlopend film programma met een duur van tweemaal 50 minuten. In Maart 2010 werd gedurende vier weken 6 uur per dag het programma afgespeeld in twee projectieinstallaties van ieder 3 beeldprojectoren met een lichtsterkte van 4500 ansilumen. De tryptieken stonden opgesteld in de omgeving van de ruïne en aan de grens van het stadserf (winkelpuien Singel).

De digitale beeldbewerking en technische uitvoering van de projectieinstallaties kwam tot stand in samenwerking met Dubbelklik Producties.

Frans Huisman ©