Titel: Springbrunnen
Datum: 2010
Formaat: projectieformaat
Materiaal: filmopnamen van fonteinen
Techniek: filmcollage en digitale manipulatie

- Op een grote witte cirkel worden vanuit vier posities filmbeelden geprojecteerd.
De filmbeelden zijn opgebouwd uit digitaal gemanipuleerde waterbewegingen zoals hoge surfgolven, opspattend schuim en waterbogen uit fonteinen.
Door de digitale manipulatie spiegelen de beelden zich voortdurend in elkaar. Er ontstaan kaleidoscopische patronen die in hun uitbundigheid verwijzen naar de Barok en in hun strenge geometrische opbouw naar Neo-classicistische fonteinen. De blauw/witte filmbeelden laten een duizelingwekkende werveling van water zien rondom een stabiel middelpunt.

- Om het publiek extra te prikkelen/betrekken en om een extra betekenislaag in het werk aan te brengen is de grote projectiecirkel ook de bovenkant van een ronde trampoline (doorsnede 4,5m). Iedereen die zin heeft in (mee)bewegen kan op de trampoline klimmen en meedoen met de watergolven. Het springende publiek wordt aangekleurd door de projecties; de fontein als bron van eeuwige jeugd.
Het duitse woord voor fontein, Springbrunnen, zit vol dubbele betekenissen en verwijzingen. 'Springen' betekent 'bewegen' maar ook 'exploderen'.

Frans Huisman ©